My Routine, My Life

Just another WordPress.com weblog

Activity Bulan Posa [cont’] September 1, 2009

Filed under: routine,|fasting|,|game|,|puasa|,|ramadhan| — hafizd @ 2:25 pm

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Aku dah janji nak citer apa aktiviti yang aku dan kawan2 buat masa mostly masa zaman sekolah rendah n early sekolah menengah time bulan posa pada entry yang lepas. I believe that every person ade kenangan tersendiri masa bulan posa kan? I wish I could come out with the drawing a.k.a cartoon version. Mesti lagik real kan? So let’s start with the activity one by one..

Masjid Usama Zaid, Wangsamaju 

1. Kereta Dashing Kuro

Maen kereta mini Dashing Kuro, lumba ramai lepas 8 rakaat semayang Terawikh.hehe..Macam upin n ipin la plak. Tapi memang heaven maen ramai2.Aku ingat kereta aku kaler merah. Batery kene simpan dalam fridge kasi up power~ haha..

2. Lepak CC

Time nih baru kenal MIRC, YM, Yahoo…Google tak kenal lagik. Lepas tadarus jer, g rmai2 lepak CC chatting segala bagai..rm1.50/hour.hehe.Nama kedai CC Kak Liza..Pegi naik beskal jer

3. Pusing kampung seberang tengok pelita

Kat Kampung Bukit Lalang, tepi highway Utara Selatan berdekatan Hentian Sebelah Tikam Batu tuh memang akan ada budak2 psang pelita. Macam2 shape derang create. Ada pintu gerbang lah, ada betuk rumah lah dan macam2 lagi. Pelita diperbuat dari buluh n beli siap kat kedai pon ade..best sgt kalo tngk dari jauh.I wish i could turn back time!

4. Meriam Kabaid

Ini serius..Memula tengok abang2 senior buat, tapi lepas tuh buat sendirik. Tapi penuh precaution lah msa nak main. Kayu pencucuh memang panjang n kitaorng tanam dalam2 n tahan dengan batu besar2. Alhamdulillah, takde kecederaan/kecelakaan.Tapi lepas tgk berita kat tv, cuak maka terus tak main dah.. Aku ingat lagi, kami g tipu apek cina tuh cakap kat peram buah pisang msa g beli kabaid..hoho

5. Tak ‘miss’ berbuka @Masjid

Berbuka beramai2 kat masjid bersama kengkawan.hehe.Mama n adik pompuan aku jer berbuka kat umah. Yang laen2 sumer masjid sebab dekat je ngn umah, jalan kaki jakk. Time tuh, memang meriah, skang aku tak sure sb dah lama tak berbuka kat masjid kg aku..

6. Buat pelita buluh/tin

Masuk hutan cari buluh nak wat pelita. Untuk sumbu, kitaorang guna mop lantai jer..haha.Abes mop kat umh aku jadi togel sebab kene gunting nk wat sumbu. Minyak tanah plak kene minta duit kat abah nak beli..hehe..

7. Tolong hidang moreh

Kami kanak2 yang rajin. Suka betol kitaorng hidang moreh/juadah berbuka sebelum orang tua2 abes semayang tarawikh.hihi..Tapi bila dah besar, generasi junior plak amik aleh..heheh

8. Join kelas hafaz Quran

Pagi2 lepas semayang subuh kat masjid, ada Imam Hafizd dari Yala yang jadi imam Tarawikh kat masjid kg aku 3 tahun berturut2. Nama beliau Ustaz Sayuthy. Suara beliau sangat la sedap. Beliau pon sangat baek. I missed those day. Skrang pon aku ingat2 lupa surah2 yang dah dihapal. Haihhh~Bila masjid aku psang jer rakaman2 suara beliau prior masuk waktu solat,memang mood bulan posa akan datang.Aku pon ada rakam and smpan dalam pc aku.
   

P/s: Bulan Puasa dah nak abes..Macam kurang je amalan2 sunat yang aku buat.Huhu..

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s