My Routine, My Life

Just another WordPress.com weblog

Ayam Kampung HOT July 4, 2008

Filed under: routine,|animal|,|info|,|tips| — hafizd @ 12:57 am
Bismillahirrahmanirrahim..

Kali ni aku nak bercerita pasal Ayam Kampung. Pernah korang makan Ayam Kampung. Actually, Ayam Kampung sangat sedap superb! Talak tipu ooo… ngeh ngeh..jangan pikir bukan2 plak. Semalam aku dan adik2 ku menjadi penangkap Ayam Kampung yang terrer *aku tukang suluh je sb ayam tuh busuk* uiks.. Haha.. sebab dulu2 masa derang kecik2, keje tangkap Ayam Kampung dah jadi routine aku ngan kembar aku, so sekarang nih let them be plak supaya derang tahu camne keje tangkap ayam nih *derang lagik terrer sebenryne*

Tahu tak camne nk tangkap Ayam Kampung ni? Sape2 yang pernah dok kat kampong or yang ada kampong mesti tahu kan? Ada banyak cara nak tangkap Ayam Kampung. Tapi teknik yang digunakan oleh aku dan adik2 aku semalam adalah yang paling simple dan straight forward. We just catch and put it in the cage. Tapi sebelum nak tangkap tuh kene ready mental dan fizikal sebab Ayam Kampung nih rabun malam, so memang die akan terbang or terkam ikot suke die and possibility nak kene terajang dengan Ayam Kampung nih pon ade le. Dah le taji die tuh tajam. Mau injured diseparuh masa pertama lagik. So aku nye keje semalam hanya pegang torchlight and direct it to the ayams. Adik aku akan panjat stor simpanan padi tu dan attack kat bahagian kaki dan tengkok Ayam Kampung tersebut maka tidak bising la ia[kalo tak buat camtuh, mesti orng kata ade pencuri sedang mencuri ayam, Naya je kene pukol kang]. Pastu terus masuk dalam jerkap [sangkar yang diperbuat dari buluh/rotan – portable]. Chewaah..portable tuh. Ingat gajet electronic ke?

*/iklan sebentar : sile check [sini] untuk tengok gambar & video Demonstrasi Pekerja Kilang di Tikam Batu pada 3 July 2008./*

Selalunya orang tangkap Ayam Kampung ni mase waktu2 perayaan or kenduri kendara, tapi kat umah aku nih ikot suka suki. Mak Su aku slalu kasi makan kat ayam- ayam nih, mmg sedap la nk buat ‘Ayam Masak Kicap’. Wah, tak sabar nk tunggu weekend nih sebab my Mom yang akan masak. Aku akan jadik tukang sembelih je. Satu lagi recipe mama aku yang sedap adalah ‘Rendang Ayam’ yang dimasak bile time nk sambut raya. Wajib gune Ayam Kampung dan di topup dengan Ayam Bandar untuk kasi banyak isi sket. Eh, raya bulan seploh kan? Hmm puasa dah dekat nih. Alamatnye aku nye birthday sambut dalam bulan suci Ramadhan lagik le. Take note ye guys~

*/alamak! udah lama gue tak sembelih ayam/*

Lagi satu, korang yang pernah makan Ayam Kampung goreng mesti sudah pasti akan rasa keenakan dan kelazatan daging Ayam Kampung nih. Liat dan mengasyikkan ala ala makan KFC or RFC dan berserta OFC . OFC??? Apekah itu? Sile refer [sini] yer. Tapi kalo KFC dan seantara dengan nya, daging ayam nye daging express yang melalui proses pembesaran yang cepat. So aku bley conclude kata daging ayam express nih tidak sempat untung matang dan menjadi sesedap Ayam Kampung. Dulu aku ada gak pernah bela Ayam Daging nih, beli anak ayam sehari sebelum puasa dan lepas 3 hari raya dah boley disembelih *kate ayam express* tapi amat menyedihkan sebab daging nya tak montok, pejal dan tegar macam daging Ayam Kampung. So statement mengenai Ayam Kampung diatas akan diulang. Ayam Express tak sesedap Ayam Kampung! Ok

P/s: Lepas nih terasa nak makan kambing la plak, tapi kambing mane ade kat kampung aku..

Attention to CEO Celcom : Sile amik aku jadi promoter online and bayar gaji aku dalam USD/Euro sebab aku skng menjadi tempat rujukan dan pertanyaan serta untuk kasi setting kat pengguna Celcom Broadband. Boley? =p

Nih la Ayam Kampung yang diwar-war kan tuh. Hot tak?

 

21 Responses to “Ayam Kampung HOT”

  1. sP Says:

    haha.. aku tanak komen pasal ayam kampong.. aku nk komen pasal tulisan merah kat bawah skali tu.. amboi2.. lain mcm ja bunyi~

    *tq to pitya sbb dia tlah pomot celcom broadband kat aku ni.. laju woo~~~~~~

  2. Hafizd Says:

    hai sp..welcome to my blog.well,aku hanye membantu yg termampu…

    nnti ko turunkan ilmu2 aku kt orng laen plak…so makin berkembanglah ilmu itu…

    13 hb nih genap sebulan aku pkai broadband…untung x??? ngeh ngeh… nnti aku wat calculation…ngeh ngeh rm68/month~ hihu

    aku nk jadik CEO Celcom~

  3. theQueen Says:

    gatai. sronok pulak ye nk jadi ceo ye. tsk tsk. asal gmbr tak nmpk cm kt umah ko pon?

  4. boo-lah Says:

    The Queen..
    tu bukan rmuah pitya tue. dia ambik gamba ayam kat thailend tu.. thailend? amcam boley?

    Pitya..
    baru pakai brodben sbulan ada hati nk jd ceo celcom.. ngada2 la..! tak takut kena sambar petir..? :}

  5. boo-lah Says:

    aku tak suka ayam kampung.. liat macam plastesin..

  6. Hafizd Says:

    nurul:
    CEO la best…ngeh ngeh..tuh kat blakng umah aku, sebelah umah tok aku kt tepi telaga..mmg laluan tuh untuk pengguna moto je lalu.. ko mne penah mai kot blkang umah..ko jejak kaki kat dlm umah + dpn umah jek…hihu~

    ayams tuh maksu aku bela + bagi makan hari2..mmg besar2 dan sehat2

    sok baru akan disembelih…tp sok aku ade Gotong Royong Perdana kt sekolah~..so my twin la kne semelih ayam tuh..ngeh ngeh…selamat2

    bullah:
    oit…sampi 2 post ang tibai..nk kne panah petir?? dok dlm mesjid dok terngiang2 lagu ‘aku pitya’ eh..salah..lagu ‘aku stacy’…muhahaha…. kaaabooommmm…zzzzzttztttt…*\bunyi petir\*

    ayam kampung la best…sedaaapp..

  7. rakyat Says:

    Salam Pitya, ada masa ayam amat ditakuti. Masa demam selsema burung! Apa-apa pun, apa yang menarik ialah tulisan MERAH tu. Hubungi saya boleh? Ada tawaran untuk pitya =) rakyatbiru[at]gmail.com

  8. menteil Says:

    ayam kampung memang liat..
    tapi manis.. sbb ori..
    tak macam ayam komersial..
    dulu pon dah heboh ada unsur b**i

  9. moroka Says:

    ayam kampung. hohoho..aku kurang suka cket sbnarnya sebab daging dia pejal. tapi part part manis tu aku suka.pejal cket tapi manis. ok la tu.

    aku selalu gak tangkap ayam kampung dulu2. skrg dh byk beli kat kedai jek. hehehe.

  10. Hafizd Says:

    Rakyat:
    selsema ayam~ hihi…xde kot..malaysia nih bersih…BERSIH~ ahaaaa..

    btw, npe nk kne contact…u try to reach me first..i am not a person who bump into something which is not related to me or in other word… unknown status~ tq

    Menteil:
    haha…ayam kampung makan kot kampung je..xde suntik botox segala~..hihi..dah siap jadik gulai dengan buah kunduq pon…sedap2..meh le ..jemput2

    Moroka:
    best kan tangkap ayam.havoc…hihu…sedap la isinye…skng nih aku ngidam nk makan ikan puyu masak sambal tumis…. perrghh…sedap..

    ade ke ikan puyu kt german?? btw, ape yg beza kt pasar basah sane…tq

  11. ad3ck Says:

    kat tempat ku ade ayam dara. lagi hooooooot ehehehe.

  12. Hafizd Says:

    ad3ck:

    ayam dara?? wah2 dara pingitan ke? hikhik

  13. [YeOp] Says:

    Ayam. Bermacam ayam. Ada ayam kampung, ayam hutan, ayam Siam, ayam Turki, ayam Belanda.

    Ayam hutan, boleh terbang. Ayam kampung dalamlah reban. Ayam bandar di dalam pasar.

    Makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng. Makan tongkeng ayam nanti mulut tak reti diam.

    Ada kala naik harga, turun harga!

  14. Hafizd Says:

    Radzi: Makan leher ayam nanti bersanding kepala teleng. Makan tongkeng ayam nanti mulut tak reti diam….aku ske kt part makan tonkeng ayam – aku tahu sape suke makan tonkeng ayam tuh…

    g psar mlam mesti beli satu due cucuk tonkeng ayam… muhahaha…

  15. [YeOp] Says:

    tu lirik lagu Jalil Hamid da..

  16. moroka Says:

    tangkap ayam memang la best kalau berjaya tangkap. kalau tak…sia2 je.

    ikan puyu carik kat sungai la banyak. hehehe. ade lagi ke ikan puyu skrg? ntah-ntah dah pupus pun.kempunan la ko..hahaha :p

    kat sini pasar basah lebih krg sama dgn malaysia je.

  17. Hafizd Says:

    moroka :
    mmg berjaya tangkap pon malam tuh…4 ekor..tp 2 ekor terlepas dr gengaman..tggu hujung minggu nih plak~

  18. moroka Says:

    ayam kampung mmg liar. good luck..moga dpt tangkap kali ni. jgn bagi peluang. hehehe.🙂

  19. y[o]n Says:

    dlm byk2 post, aku plg suke post ni. nmpk sincere and x riak. huhuhu (compare ngan previous posts)

  20. Hafizd Says:

    Rosli:
    kite tunggu dan lihat apa akan terjadik…tp my maksu dah suh tngkap abes-abesan sb mlas nk kasi mkn dah~

    hmm..bley mkn ayam kg hari2…mcm pusat pakaian hari hari~ xde kene mngena pon

    yon:
    btw, could u explain more kt mne yg riak ruak tuh?? btw, thanks for the comment too =D

  21. pem Says:

    saiful lg hot kan pitya??? hahahahaha


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s